banner image
Press Release

Brexit και αποπληθωρισμός κλονίζουν την αισιοδοξία των επιχειρηματιών

Brexit και αποπληθωρισμός κλονίζουν την αισιοδοξία των επιχειρηματιών στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη νέα έρευνα της Grant Thornton

  • Το 1ο τρίμηνο του 2016, η αισιοδοξία των επιχειρηματιών στην ΕΕ ανέρχεται στο 34%, το χαμηλότερο ποσοστό που καταγράφτηκε από το 4ο τρίμηνο του 2014
  • Η αισιοδοξία των επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1ο τρίμηνο έχει μειωθεί κατά 29 ποσοστιαίες μονάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που συμμετείχαν στην έρευνα
  • Παγκοσμίως, η αισιοδοξία διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας
  • Μόλις το 35% των επιχειρηματιών, σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένουν αύξηση εσόδων κατά τους επόµενους 12 µήνες, το χαμηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε από το 2ο τρίμηνο του 2012

Η νέα έρευνα International Business Report (IBR) της Grant Thornton, η έρευνα που διεξάγεται παγκοσμίως κάθε τρίμηνο με τη συμμετοχή 2.500 επιχειρηματιών σε 36 χώρες, διαπιστώνει ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, η αισιοδοξία των επιχειρήσεων στην Ευρώπη έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παγκοσμίως, η αισιοδοξία των επιχειρηματιών διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας, καθώς στις περισσότερες χώρες καταγράφηκε μεγάλη πτώση.

Η έρευνα IBR σημειώνει ότι το 1ο τρίμηνο του 2016, η αισιοδοξία των επιχειρηματιών στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώθηκε στο 34%, από το 38% που καταγράφηκε το 4ο τρίμηνο του 2015, το χαμηλότερο ποσοστό από τον Οκτώβριο του 2014. Τα ποσοστά που σημειώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο συνέβαλαν σημαντικά στην προαναφερόμενη ευρωπαϊκή µείωση, αφού η αισιοδοξία των Βρετανών επιχειρηματιών μειώθηκε από 73% σε 44%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ που συμμετείχε στην έρευνα. Εν τούτοις, η αισιοδοξία των επιχειρηματιών έχει αυξηθεί στην Ιταλία (από 32% στο 50%) και στη Γερμανία (από 35% στο 38%).

Η έρευνα της Grant Thornton διαπιστώνει, επίσης, ότι ο συνδυασμός παραγόντων όπως η αστάθεια των χρηματοοικονομικών αγορών, των τιμών πετρελαίου, η ανησυχία για τις τρομοκρατικές επιθέσεις και η πολιτική αβεβαιότητα, συμπεριλαμβανομένης της προοπτικής της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, οδήγησε στην πτώση της αισιοδοξίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπήρξε, επίσης, μείωση στις προσδοκίες αύξησης εισοδήματος, εξαγωγών και επενδύσεων σε Έρευνα & Ανάπτυξη (Ε&Α).

Ο Βασίλης Καζάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton στην Ελλάδα, σχολιάζει:

«Το σύνολο αυτών των παραγόντων, με σημαντικότερο το επερχόμενο δημοψήφισμα περί παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, δημιουργεί αβεβαιότητα και επηρεάζει την αισιοδοξία των Ευρωπαίων επιχειρηματιών. Οι προσδοκίες για τις προοπτικές της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσαν σημαντική πτώση, γεγονός που σηματοδοτεί ευρεία αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Τα δεδομένα της έρευνάς μας, υποδεικνύουν πως η αβεβαιότητα αυτή διαχέεται σε όλη την ήπειρο.»

«Παρόλα αυτά, η ερώτηση σχετικά με το Brexit δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει τις επιχειρήσεις. Ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρώπη παραμένει αργός και ο φόβος του αποπληθωρισμού συνεχίζει να αποτελεί λόγο ανησυχίας. Τα σχέδια για αύξηση του επιπέδου τιμών των πωλούμενων αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των επιχειρήσεων στην Ευρώπη, είναι οριακά σε αδιέξοδο, γεγονός που υποδεικνύει το μέγεθος της πίεσης που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σήμερα.»

Η έρευνα IBR δείχνει πως το ποσοστό των Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, που αναμένουν αύξηση των εσόδων τους κατά την διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, μειώθηκε στο 40% μέσα στο πρώτο τρίμηνο, κυρίως λόγω των μεγάλων πτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο (από 63% σε 51%), στην Ιταλία (από 46% σε 34%) και στην Ελλάδα (από 38% σε 28%). Οι προσδοκίες πως το επίπεδο τιμών θα αυξηθεί έχουν πέσει στο 7% στην Ευρώπη μέσα στο πρώτο τρίμηνο, το χαμηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε από το 2010.

Παγκοσμίως, η αισιοδοξία των επιχειρήσεων σημείωσε καθαρή πτώση στο 26% για το πρώτο τρίμηνο του 2016, την χαμηλότερη καταγραμμένη τριμηνιαία ένδειξη από το τέταρτο τρίμηνο του 2012. Η τάση αυτή είναι εμφανής παγκοσμίως, τόσο μεταξύ των χωρών G7 (πτώση 7% στο πρώτο τρίμηνο) όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (πτώση 4%), στη Βόρεια Αμερική (πτώση 6%) και στην περιοχή Ασίας Ειρηνικού (πτώση 10%).

Στην Ελλάδα, η αισιοδοξία των επιχειρήσεων εξακολουθεί να παραμένει σε αρνητικά επίπεδα, με το ποσοστό αισιοδοξίας να παραμένει αρνητικό για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, για το 1ο τρίμηνο του 2016, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε -52%, σημειώνοντας περαιτέρω πτώση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2015.

Ως σημαντικότερους παράγοντες της απαισιοδοξίας τους, οι Έλληνες επιχειρηματίες αναφέρουν την οικονομική αβεβαιότητα (82%), τους κανονισμούς & τη γραφειοκρατία (64%) και την έλλειψη χρηματοδότησης (50%). Οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που σχεδιάζουν να λάβουν οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα, μέσα στους επόμενους 12 μήνες, περιλαμβάνουν τη βελτίωση της διεισδυτικότητας των πωλήσεων (52%), την ανάπτυξη νέων προϊόντων/υπηρεσιών (44%), την επέκταση στο εξωτερικό (36%) και την αύξηση επενδύσεων στο marketing (32%).

 

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το:

Τμήμα Marketing & Business Development

T 210 72800 69-70

Ε marketing@gr.gt.com

Copy text of article