article banner
ΆΡΘΡΟ

Η επιτυχία είναι μια πορεία εσωτερικών υπερβάσεων

Οι ηγέτες δεν είναι μια ακόμα μορφή υπερηρώων, είναι άνθρωποι με περιορισμένες ικανότητες και πάθη, όπως όλοι οι άλλοι. Αυτό όμως που τους διαφοροποιεί στην πραγματικότητα είναι η ικανότητά τους να αναλύουν και να συνδυάζουν τα γεγονότα γρηγορότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια. Επιπρόσθετα, έχουν ένστικτο και  αντιλαμβάνονται καλύτερα το περιβάλλον μέσα στο οποίο ενεργούν, ενώ η ικανότητά τους να θέτουν στόχους που κανείς άλλος δεν είχε θέσει προηγουμένως αποτελεί μια μοναδική δεξιότητα και ιδανικό παράδειγμα.

Όλα αυτά δημιουργούν ένα πολύ απλό, αλλά ενδιαφέρον ερώτημα. Ποιό αναμένεται να είναι το πολυτιμότερο εφόδιο για εμάς τους ίδιους, για τις επιχειρήσεις και τους πελάτες μας τα επόμενα χρόνια;

Μια «εύκολη» απάντηση σε αυτό το ερώτημα αποτελούν όλοι εκείνοι οι παράγοντες που μας έχουν επηρεάσει και είναι ευρέως διαδεδομένοι, τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και στον ευρύτερο επιχειρηματικό κόσμο. Η κρίση ηγεσίας και πόρων, το Internet of Things, τα κρυπτονομίσματα και η καινοτομία, ως αποτέλεσμα της τεχνολογίας είναι μερικοί από αυτούς. Έχω συμμετάσχει σε πολλές συζητήσεις με συναδέλφους, προσπαθώντας να κατανοήσω εκείνες τις συνθήκες που μετατρέπουν τους παραπάνω παράγοντες σε ευκαιρία ή απειλή για το επιχειρείν.

Επιστρέφοντας, λοιπόν, στο καίριο ερώτημα που θέσαμε νωρίτερα, θεωρώ πως η απάντηση βρίσκεται στο ένστικτο και την εμπειρία μας. Με την πάροδο των ετών, η δική μου εμπειρία μου απέδειξε πως διανύουμε τον «επαγγελματικό μας βίο» συλλογικά με τους συναδέλφους και το δίκτυό μας. Επιπλέον, είμαστε ενεργά μέλη αυτών των επαγγελματικών σχέσεων και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εξαρτόμαστε από αυτές, αλλά και τις επηρεάζουμε. Πλέον, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι ανεξάρτητα από το πόσο επιτυχημένη ή όχι ήταν η καριέρα μου, οι επαγγελματικές σχέσεις διαδραμάτισαν αποφασιστικό ρόλο σε αυτήν. Με άλλα λόγια, ήταν τα μοναδικά μου εφόδια σε κάθε κίνηση και εξέλιξη της επαγγελματικής μου ζωής.

Ανεξάρτητα από τους διαθέσιμους πόρους και τα τεχνολογικά εργαλεία, τα εφόδια αυτά καθορίζουν το πλαίσιο για οποιαδήποτε επιτυχία ή αποτυχία. Πιστεύω ότι αυτά τα εφόδια θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στη ζωή μου και τα επόμενα χρόνια. Χωρίς αμφιβολία, αν αυτή τη στιγμή επέλεγα να επενδύσω κάπου, αυτό θα ήταν στην ομάδα μου, στους ανθρώπους και στον εαυτό μου.

Έχουν γραφτεί πολλά βιβλία για αυτό το ζήτημα. Υπάρχουν όμως μερικοί απλοί κανόνες για τη διατήρηση, την ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία αυτών των εφοδίων. Οι Hill και Lineback, στο εξαιρετικό βιβλίο τους "Being the Boss", ορίζουν τρεις διαφορετικούς τύπους τέτοιων εφοδίων: τον “εαυτό”, το “κοινωνικό περιβάλλον” και την “ομάδα”. Θα προσθέσω τις λέξεις: “σχέσεις" και "περιβάλλον".

Χωρίς αμφιβολία, μπορούμε εύκολα να παρατηρήσουμε μια οργανική και άμεση σχέση μεταξύ του κοινωνικού περιβάλλοντος, της ομάδας μας και του ίδιου μας του εαυτού. Ειδικότερα, ένα συγκεκριμένο περιβάλλον με ιδιαίτερη δυναμική περιβάλλει αυτούς τους τρεις παράγοντες και θέτει το πλαίσιο και τους άγραφους κανόνες για το πώς πρέπει να αλληλοεπιδρούν και να συμπεριφέρονται τα συνδεδεμένα μέρη μεταξύ τους. Ως εκ τούτου,

σε όλη σας την επαγγελματική ζωή θα πρέπει να κρατήσετε κάποιες συγκεκριμένες θέσεις σταθερές, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να έχετε την ευελιξία να τις προσαρμόσετε στις ανάγκες της χρονικής συγκυρίας και του εκάστοτε περιβάλλοντος.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το προφανές, το οποίο συχνά παραλείπεται. Θα πρέπει να επενδύετε συστηματικά στον εαυτό σας. Η επένδυση στον εαυτό μας με συνέπεια, σχέδιο και πάνω από όλα πειθαρχία, στο μέτρο του δυνατού, είναι ζωτικής σημασίας. Φροντίστε τη πνευματική και συναισθηματική ισορροπία σας και αποδεχτείτε ότι είστε όχι μόνο το σημαντικότερο εφόδιο για τα οικεία σας πρόσωπα αλλά και η βάση για την προσωπική σας επιτυχία.

Οι σημερινοί επιτυχημένοι ηγέτες είναι πνευματικά και συναισθηματικά ισορροπημένοι, ευαισθητοποιημένοι στο περιβάλλον που ζουν, ανοιχτόμυαλοι, υποστηρικτές ταλαντούχων ανθρώπων και πάνω απ’ όλα, οραματιστές. Η δουλειά δεν είναι το παν σε αυτή τη ζωή και σίγουρα δεν δημιουργεί ηγέτες, μάλλον το αντίθετο. Επομένως, σκεφτείτε προσεκτικά τι άλλο σας κάνει ευτυχισμένους εκτός από μια επιτυχημένη επαγγελματική ζωή. Πώς ξοδεύετε τον προσωπικό σας χρόνο, όταν υπάρχει; Πόσο γεμάτοι αισθάνεστε με αυτό που κάνετε ή πόσο ολοκληρώνεστε μέσα και έξω από το περιβάλλον εργασίας σας;

Διερωτηθείτε, αν πραγματικά αντιλαμβάνεστε το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η ζωή σας σήμερα και ποιο είναι το επόμενο βήμα σας και σε ποιο βαθμό είστε έτοιμοι για μια ενδεχόμενη αλλαγή; Ποια εμπόδια αντιμετωπίζετε σήμερα; Κάντε ένα βήμα πίσω για να αποτιμήσετε καλύτερα την κατάσταση και να προσαρμοστείτε ανάλογα. Εστιάστε στα όνειρά σας και μην τα ξεχνάτε ποτέ. Τέλος, αφουγκραστείτε τις ανάγκες τους σώματός σας, είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία σας στη ζωή. Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται κανείς να είναι υπερήρωας και να ξεπερνά τις φυσικές του ικανότητες για να επιτύχει.

Στη διάρκεια της επαγγελματικής μου πορείας, είχα την τύχη να συναντήσω πολλούς «ιδανικούς ηγέτες». Στελέχη, τα οποία παρά τις τεράστιες ευθύνες και τις καθημερινές, εξουθενωτικές συναντήσεις, κατάφερναν να διατηρούν την τέλεια πνευματική και σωματική ισορροπία. Κατά τη γνώμη μου, ένας σωστός ηγέτης οφείλει να φροντίζει τον εαυτό του με τον ίδιο τρόπο που φροντίζει την ομάδα του. Επιπρόσθετα, οφείλουμε να αποδεχθούμε πως σε κάθε δράση για την οποία σπαταλάμε ενέργεια, υπάρχει και ένα όριο.

Ως άνθρωποι, χρειαζόμαστε χρόνο και η εμπειρία δείχνει πως είμαστε πιο παραγωγικοί όταν βάλουμε στην άσκηση στη ζωής μας, όταν εξασφαλίσουμε έναν καλό ύπνο, όταν ελέγχουμε τακτικά την υγεία μας και όταν βρούμε μια προσφιλής ενασχόληση, η οποία μας γεμίζει στιγμές ποιότητας με τους ανθρώπους και την ομάδα μας. Επίσης, δεν πρέπει φυσικά να σταματήσουμε να διαβάζουμε και να μαθαίνουμε.

Η αποτελεσματική ηγεσία απαιτεί να γίνουμε πιο παραγωγικοί στις συναντήσεις μας και να ζητάμε βοήθεια από τους συνεργάτες μας. Ας μείνουμε λοιπόν στα σημαντικά. Η συμβουλή μου είναι μην ξεχνάτε ποτέ το ρόλο σας ως ηγέτη και να αποφύγετε την μικροδιαχείριση. Αναθέστε αρμοδιότητες και παρακολουθήστε τες να εξελίσσονται. Τέλος, αναζητήστε και προσλάβετε τους σωστούς και πιο ικανούς ανθρώπους και αφήστε τους να διαχειριστούν ελευθέρα τα εργασιακά ζητήματα για τα οποία τους έχετε επιλέξει.