article banner
International Business Report

Οι επιχειρήσεις στην Ασία στρέφονται προς την αυτοματοποίηση

Δεδομένου του ρυθμού επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, οι επιχειρήσεις σε ολόκληρη την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού (APAC) έχουν στραφεί προς την αυτοματοποίηση. Σε αυτό το άρθρο διερευνάται πού είναι ισχυρότερη αυτή η άποψη και γιατί. Διαπιστώθηκε ότι μέσα στις ευκαιρίες που φέρει η αυτοματοματοποίηση, εμπεριέχονται και κίνδυνοι. Οι επιχειρήσεις και αυτοί που θα χαράξουν την πολιτική θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις τώρα, για να αποφευχθεί η παρεμπόδιση των μελλοντικών προοπτικών ανάπτυξης.

Μία στις τρεις (34%) επιχειρήσεις πιστεύει ότι η αυτοματοποίηση απλών επιχειρηματικών διαδικασιών για να απελευθερωθούν οι εργαζόμενοι και να εκτελέσουν καθήκοντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία για την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού στα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό ξεπερνά το 26% από πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της International Business Report (IBR) της Grant Thornton.  

Γιατί η αυτοματοποίηση είναι τόσο δημοφιλής τώρα; Επειδή οι business leaders γνωρίζουν ότι η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει την απόδοση και την παραγωγικότητα. Τελικά, αυτό μπορεί να προσφέρει σημαντική ώθηση στην κερδοφορία. Ο αυτοματισμός παρέχει επίσης στους εργαζόμενους την ευκαιρία να αναλάβουν άλλες δραστηριότητες με μεγαλύτερη αξία σε άλλους τομείς της επιχείρησης.

Η Κίνα δείχνει το δρόμο για την αυτοματοποίηση

Εντός της περιοχής της Κίνας και του Ειρηνικού, η τάση προς την αυτοματοποίηση κυριαρχεί στην Κίνα. Περισσότερο από το ένα τρίτο (35%) των επιχειρήσεων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως επικαλούνται την αυτοματοποίηση ως τη μεγαλύτερη ευκαιρία, από 25% το 2017.

Το σχέδιο Made in China 2025 της κινεζικής κυβέρνησης στοχεύει να μετατρέψει τη χώρα σε παγκόσμια υπερδύναμη παραγωγής. Η αυτοματοποίηση των επιχειρήσεων είναι καθοριστική για το στόχο αυτό. (i) Η Κίνα προσέθεσε 87.000 βιομηχανικά ρομπότ στην οικονομία της το 2016. Αυτά είναι σχεδόν τόσα όσα έχουν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ μαζί και μάλιστα ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατά 20% ετησίως έως το 2020. (ii) Με τους κινέζους που χαράζουν νέα πολιτική να φτάνουν σε επίπεδα πρωταθλητών όσον αφορά στη χρήση των νέων τεχνολογιών, η στήριξη των επιχειρήσεων για αυτοματοποίηση φαίνεται ότι θα γίνει ακόμα ισχυρότερη.  

Η υποστήριξη για νέες τεχνολογίες αναπτύσσεται σε ολόκληρη την περιοχή

Ο ενθουσιασμός για τις δυνατότητες της αυτοματοποίησης δεν περιορίζεται στην Κίνα. Οι επιχειρήσεις στην Αυστραλία (52%), στη Νέα Ζηλανδία (48%) και στη Σιγκαπούρη (36%) πιστεύουν επίσης ότι η αυτοματοποίηση είναι η μοναδική μεγαλύτερη ευκαιρία τους μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Το επίπεδο ενθουσιασμού στην Αυστραλία είναι εντυπωσιακό και αντικατοπτρίζει μια νέα εστίαση στον ρόλο της τεχνολογίας στο χώρο εργασίας. Νωρίτερα το 2018, στο πλαίσιο έρευνας της Γερουσίας της Αυστραλίας για το μέλλον της εργασίας, η Google εκτιμά ότι η αυτοματοποίηση θα μπορούσε να δώσει ώθηση AUS$1,2 στην οικονομία της Αυστραλίας μέχρι το 2030. (iii) Αν το ποσό αυτό αποδειχθεί ότι είναι σωστό, είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί οι business leaders στη χώρα είναι τόσο θετικοί όσον αφορά το πιθανό αντίκτυπο των νέων τεχνολογιών.

Ο Branko Panich της Grant Thornton στην Αυστραλία, σχολιάζει: «Πολλές επιχειρήσεις αγωνίζονται να θέσουν μια κατάλληλη ψηφιακή στρατηγική, καθώς η τεχνολογία προσφέρει νέες προκλήσεις και ευκαιρίες σε καθημερινή βάση. Εκείνοι που έχουν σαφή στρατηγική επενδύουν σε νέες τεχνολογίες εγκαίρως και οι οποίοι παραμένουν ενήμεροι για τις νέες τεχνολογικές τάσεις κερδίζουν ένα πολύτιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».  

Ο φόβος για τη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού που οδηγεί στην αυτοματοποίηση

Η Κίνα και η Αυστραλία αποτελούν καλά παραδείγματα κρατικής υποστήριξης για τις επιχειρήσεις που θεωρούν ελκυστική την ιδέα της αυτοματοποίησης. Ωστόσο, σε ολόκληρη την APAC, οι μακροχρόνιες ανησυχίες σχετικά με τη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού οδηγούν επίσης την επιθυμία των επιχειρήσεων για νέες τεχνολογίες.

Οι επιχειρηματικές ανησυχίες παγκοσμίως σχετικά με την έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων σημείωσαν υψηλό ρεκόρ το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Σε όλη την APAC, το 48% των επιχειρήσεων ανέφερε την έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων ως έναν περιορισμό στην ανάπτυξη, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε από το 43% το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι business leaders επιθυμούν να αποφύγουν την υπερβολική εξάρτηση από ένα συρρικνούμενο δίκτυο ατόμων με επιλεγμένες δεξιότητες. Ο ανταγωνισμός για αυτά τα άτομα θα γίνει ακόμη πιο έντονος και αναπόφευκτα ορισμένες επιχειρήσεις θα χάσουν. Η αυτοματοποίηση ορισμένων ρόλων προσφέρει μια πιθανή λύση σε αυτές τις προκλήσεις του εργατικού δυναμικού.

Η επανάσταση των ρομπότ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις ανθρώπινες εργασίες

Παρόλο που τα ρομπότ μπορεί να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να επιλύσουν προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ανάγκη για εξειδικευμένους εργαζόμενους απειλούν να δημιουργήσουν μια διαφορετική πρόκληση αντικαθιστώντας ορισμένες εργασίες εξυπηρέτησης back-office. Μερικοί εργαζόμενοι ειναι δυνατόν να επωφεληθούν από την ελευθερία που θα τους δοθεί να εργαστούν σε άλλους τομείς της επιχείρησης, ενώ άλλοι μπορεί να θεωρήσουν ότι υπερέχουν των απαιτήσεων.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης δήλωσε ότι η αυτοματοποίηση μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένες απώλειες θέσεων εργασίας, να επιβραδύνει την αύξηση των μισθών και να επιδεινώσει την εισοδηματική ανισότητα. (iv) Το 2016, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι η αυτοματοποίηση θα απειλήσει τις θέσεις εργασίας πάνω από το μισό εργατικό δυναμικό στη Νοτιοανατολική Ασία – 137 εκατομμύρια άτομα – τις επόμενες δύο δεκαετίες (v).

Οι απόψεις ποικίλουν σχετικά με τον αριθμό των απωλειών θέσεων εργασίας που θα προκύψουν καθώς εξελίσσεται η αυτοματοποίηση ορισμένων επιχειρηματικών διαδικασιών. Όμως, η αυξημένη και παρατεταμένη ανεργία θα εμποδίσει την εξουσία κατανάλωσης των καταναλωτών να ξοδεύουν και θα μπορούσε τελικά να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη.

Εκτός από τις επιπτώσεις στους ανθρώπους, η αυτοματοποίηση παρουσιάζει και άλλα θέματα τα οποία οι business leaders θα πρέπει να εξετάσουν. Για παράδειγμα, υπάρχουν ανησυχίες ότι η αντικατάσταση των ανθρώπων από ρομπότ θα προκαλέσει μια εκθετική αύξηση στη χρήση ενέργειας. Άλλοι υποστηρίζουν ότι οι χώροι εργασίας χωρίς ανθρώπους θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν ενέργεια σε άλλους τομείς, όπως ο κλιματισμός και ο φωτισμός. (vi) Αυτοί οι παράγοντες θα επηρεάσουν διαφορετικά την κάθε επιχείρηση.

Αγκαλιάστε την αυτοματοποίηση με ορθάνοιχτα μάτια

Η έρευνά μας προσφέρει αναμφισβήτητα στοιχεία ότι οι APAC businesses είναι θετικές για την αυτοματοποίηση. Ωστόσο, τα ρομπότ έρχονται, όπως και οι πολύ ανθρώπινες προκλήσεις επίσης.

Όπως ο Ian Pascoe, CEO και Managing Partner στη Grant Thornton στην Ταϊλάνδη, σχολιάζει: «Το μέλλον του χώρου εργασίας θα περιλαμβάνει αναπόφευκτα μηχανές αλλά και οι άνθρωποι είναι αναπόσπαστο κομμάτι. Καθώς οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται σε αυτό το νέο τοπίο, υπάρχει η ευκαιρία να συνδυαστούν οι καλύτερες δυνατότητες των ανθρώπων και των ρομπότ. Αν αυτό γίνει σωστά, ο άνθρωπος και η μηχανή μαζί θα είναι καλύτεροι από τον άνθρωπο μόνο ή τη μηχανή μόνο.»

Η διεξαγωγή εκτιμήσεων κινδύνου θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις αυτοματοποίησης, διερευνώντας πώς παράγοντες όπως ο εκτοπισμός του εργατικού δυναμικού και η χρήση ενέργειας ενδέχεται να επηρεάσουν τα αναπτυξιακά τους σχέδια. Επίσης αυτοί που χαράζουν την πολιτική παίζουν ρόλο στην αντιμετώπιση των πιθανών κοινωνικών επιπτώσεων της αυτοματοποίησης στο χώρο εργασίας.

(i) Source: International Federation of Robotics, 2017

(ii) Source: CNBC, 2018

(iii) Source: Financial Review, 2018

(iv) Source: Asian Development Bank: ADO 2018

(v) Source: International Labour Organization: ASEAN In Transformation, 2016

(vi) Source: Bloomberg, 2017