article banner
Digital Transformation

Πώς μπορεί η επιχείρησή σας να εφαρμόσει την τεχνολογία blockchain;

«Η τεχνολογία blockchain δεν είναι η λύση σε όλα», προειδοποιεί ο Wayne Pisani, επικεφαλής των Financial Services στη Grant Thornton στη Μάλτα. «Αντίθετα, είναι συνήθως μέρος μιας συνολικότερης λύσης για την οποία χρησιμοποιείτε ήδη πολλαπλές διαδικασίες που θέλετε να απλοποιήσετε».

Για το λόγο αυτό, μια καλύτερη κατανόηση της τεχνολογίας θα κάνει θαύματα αν πραγματικά εκτιμήσετε το κατά πόσον η τεχνολογία blockchain είναι πιθανό να εξυπηρετήσει το σκοπό σας.

«Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε ένα project βασισμένο στο blockchain να κατανοήσουν την τεχνολογία αυτή ή τουλάχιστον τις επιπτώσεις της», προσθέτει ο Luis Pastor, Partner στη Grant Thornton στην Ισπανία. «Οι άνθρωποι έρχονται με τις δικές τους ιδέες για το πώς θα μπορούσε η τεχνολογία blockchain να εφαρμοστεί στις επιχειρήσεις τους, όπως ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο ή η αντικατάσταση ενός συστήματος back-office, αλλά πρέπει να κατανοήσουν το κόστος της μίας ή της άλλης λύσης, την ασφάλεια και τον οικονομικό αντίκτυπο. Είναι μια πολιτισμική αλλαγή».

Η καλύτερη προσέγγιση, σχολιάζει, είναι να ξεκινήσετε σιγά-σιγά, να έχετε μερικούς βασικούς εκπαιδευμένους ανθρώπους στην επιχείρησή σας και να αναπτύξετε ένα ελάχιστο βιώσιμο προϊόν (Minimum Viable Product - MVP). Καθώς το κάνετε αυτό, θα ενθαρρύνεστε να συμμετάσχετε σε μια κοινοπραξία ενδιαφερομένων μερών ή να προσκαλέσετε έναν partner επιχειρηματικών υπηρεσιών για να σας βοηθήσει να προσελκύσετε και άλλους ενδιαφερόμενους.

Περισσότερο από μία απλή τεχνολογία blockchain

Ο κίνδυνος όταν μιλάτε για πρώτη φορά στους συναδέλφους και τους πιθανούς συνεργάτες σχετικά με την τεχνολογία blockchain είναι ότι επικεντρώνονται στο bitcoin. Τα κρυπτονομίσματα αντιπροσωπεύουν μόνο μία εφαρμογή της τεχνολογίας blockchain. Επιχειρήσεις εκτός του κλάδου των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μπορούν να εφαρμόσουν την τεχνολογία blockchain με έναν πολύ διαφορετικό και εξαιρετικά βελτιστοποιημένο τρόπο ο οποίος να επικεντρώνεται στα επιχειρηματικά δεδομένα τους.

Μια άλλη πρόωρη παρεξήγηση είναι να φανταστεί κανείς ότι η τεχνολογία blockchain είναι ένας νέος τύπος βάσης δεδομένων που θα αντικαταστήσει τα υπάρχοντα συστήματα αποθήκευσης και ανάκτησης δεδομένων της επιχείρησής σας. Έτσι, συμβουλεύει ο Pastor: «Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η τεχνολογία blockchain δεν έχει σχεδιαστεί για την αποθήκευση πληροφοριών, έχει πολύ κακές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων. Είναι καλό για να πιστοποιηθεί ότι κάτι έχει συμβεί μέσω της λειτουργίας κρυπτογράφησης, αλλά οι εταιρείες πρέπει να καταλάβουν ότι η τεχνολογία blockchain είναι μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης πλατφόρμας. Θα πρέπει να διατηρήσετε το σύστημα πληροφοριών που έχετε ήδη και να χρησιμοποιήσετε την τεχνολογία blockchain παράλληλα με αυτό για να επαληθεύσετε και να ελέγξετε την ψηφιακή ταυτότητα. Η τεχνολογία blockchain δεν είναι μία οριστική λύση. Είναι απλά κάποιος πηγαίος ανοιχτός κώδικας που χρειάζεται άλλα κομμάτια λογισμικού, όπως και άλλες λύσεις σε όλο τον κόσμο».

Blockchain: τεχνολογία και ασφάλεια

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργήσετε διεπαφές μεταξύ του τρέχοντος συστήματός σας και της τεχνολογίας blockchain που υιοθετείτε. Και αυτό με τη σειρά του έχει συνέπειες για την ασφάλεια: ενώ η κατοχή των δεδομένων μπορεί να κρυπτογραφείται και να προστατεύεται από αμοιβαία κίνητρα σε όλο το δίκτυο, οποιαδήποτε εξωτερικά συστήματα εκτός της τεχνολογίας blockchain εξακολουθούν να εκτίθενται σε κίνδυνο παραβίασης.

Επομένως, εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την τεχνολογία blockchain για να επαληθεύσετε τις ψηφιακές ταυτότητες, ενδέχεται να υπάρχουν ζητήματα σχετικά με τον τρόπο χειρισμού των δημόσιων και ιδιωτικών κλειδιών από τους συμμετέχοντες σε μία δημόσια τεχνολογία blockchain, όπως συμβαίνει με το bitcoin. Σκεφτείτε το δημόσιο κλειδί σας ως κάρτα ATM και το ιδιωτικό κλειδί σας ως τον αριθμό PIN. Αν κάποιος άλλος ανακαλύψει τον τελευταίο, τα περιουσιακά στοιχεία σας θα χαθούν για πάντα. Στην περίπτωση αυτή δεν μιλάμε για «παραβίαση»: είναι απλώς κλοπή.

Μια άλλη έκπληξη για τη νέα αυτή τεχνολογία blockchain είναι ότι οι συμμετέχοντες σε ένα δίκτυο πρέπει να συμβάλλουν στην υπολογιστική εξουσία σε αυτό καθώς μεγαλώνει η αλυσίδα. Η τεχνολογία blockchain διανέμεται, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι διατηρούν ένα ενημερωμένο αντίγραφο αυτής και όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επικυρώνουν συνεχώς ολόκληρη την τεχνολογία blockchain καθώς αυτή αναπτύσσεται.

Φυσικά, μόλις ολοκληρωθεί η αρχική υλοποίηση της τεχνολογίας blockchain, τα επόμενα κόστη μειώνονται δραματικά, καθώς η κατανομή της ειναι ικανή να μειώσει την αποτυχία.

Μια δύναμη αλλαγής

Με βάση τη Μάλτα, ο Pisani μπορεί να δει τόσο την αισιοδοξία όσο και την επιφυλακτικότητα απέναντι στην τεχνολογία αυτή. «Η χώρα και οι πολιτικοί είναι πολύ πρόθυμοι να αγκαλιάσουν την τεχνολογία και να τοποθετήσουν τη χώρα ως την πρωτεύουσα της τεχνολογίας blockchain στην Ευρώπη», σχολιάζει. «Ωστόσο, αυτό αντισταθμίζεται από μια ρεαλιστική προσέγγιση προκειμένου να γίνει αυτό υπεύθυνα. Παρατηρούμε κάποια κινητικότητα, ενώ η οικονομική ρυθμιστική αρχή εξακολουθεί να είναι σκεπτική σχετικά με το κρυπτονόμισμα, είναι αρκετά ανοικτοί στην ιδέα της τεχνολογίας blockchain που εφαρμόζεται σε σενάρια χωρίς κρυπτονόμισμα.  

Ο Markus Veith, Partner στη Grant Thornton στις ΗΠΑ, συμφωνεί: «Υπάρχουν πάντα άνθρωποι με μεγάλες ιδέες αλλά μετά πρέπει να ακολουθήσουν οι κανονισμοί. Μερικές φορές τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε και τα πράγματα που επιτρέπεται να κάνετε από το νόμο είναι διαφορετικά. Τα πράγματα πρέπει να αναπτυχθούν από ρυθμιστική άποψη προτού μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε πλήρως όλες τις πτυχές της τεχνολογίας blockchain».

Κατανεμημένα δίκτυα

«Υπάρχει μεγάλη συζήτηση γύρω από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των κατανεμημένων δικτύων», σημειώνει ο Rupert Colchester, επικεφαλής της τεχνολογίας blockchain στην IBM στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, «αλλά αυτό εξαρτάται από την περίπτωση χρήσης. Συχνά οι εταιρείες συνεργάζονται με τους ανταγωνιστές τους μέσα σε ένα δίκτυο: αυτό είναι μια μετατόπιση της βιομηχανίας όπου συναντώνται για να προωθήσουν τα οφέλη για όλους».

«Πάρτε για παράδειγμα την απλή λύση του ATM», σχολιάζει ο Pisani. «Αν ένα ΑΤΜ λειτουργεί από μία τράπεζα και έχετε μια κάρτα από άλλη τράπεζα, θεωρητικά δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε». Αλλά φυσικά οι κάρτες ΑΤΜ λειτουργούν σχεδόν σε όλες τις τράπεζες, χάρη σε μια συμφωνία κοινοπραξίας. Η αλλαγή της κουλτούρας που έφερε η τεχνολογία blockchain αφορά την εμπιστοσύνη. «Εάν η κοινοπραξία μεταξύ αυτών των ρυθμιζόμενων οντοτήτων συνδυάζεται με την εμπιστοσύνη προς την τεχνολογία blockchain, αυτές μπορούν απλά να λειτουργήσουν χωρίς να χρειάζεται να έχουν όλες τις τυπικές συμφωνίες και εγκρίσεις των ρυθμιστικών αρχών».  

Η εμπλοκή των ενδιαφερομένων είναι το κλειδί για την επιτυχία του project της τεχνολογίας blockchain και ίσως να μην είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται στην αρχή.

«Οι άνθρωποι βρίσκουν το buy-in σχετικά απλό», σχολιάζει ο Colchester, «αλλά είναι πραγματικά ένα πρόβλημα για το πόσο γρήγορα μπορούν να προσελκύσουν ανθρώπους από διαφορετικές επιχειρήσεις και να κινητοποιήσουν 10 ή 20 από αυτούς σε ένα δωμάτιο ή σε ένα τηλεφώνημα την ίδια στιγμή. Ακόμα και όταν εργάζεστε με ανθρώπους από ολόκληρη την επιχείρησή σας με τους οποίους έχετε μόνο μια ασαφή σύνδεση, χρειάζεται απλά χρόνος. Αλλά παρατηρείστε το Digital Trade Chain, το οποίο είναι μοναδικό στις ανακοινώσεις της επιχείρησης γύρω από την τεχνολογία τα τελευταία δέκα χρόνια. Είναι μια γνήσια κοινοπραξία τραπεζών που παραδοσιακά θα ανταγωνίζονταν μεταξύ τους οι οποίες συνενώνονται για την πρόοδο του εμπορικού κεφαλαίου για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για το καλό της οικονομίας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Pre-blockchain, που απλά δεν θα ήταν δυνατόν».

Ξεκινήστε σιγά-σιγά

Η συμβουλή του Colchester είναι να μην περιμένετε όλοι να αγοράσουν στην πλατφόρμα σας πριν αναπτύξετε το MVP. Εάν έχετε πέντε ή έξι εταίρους, ξεκινήστε με αυτό και χρησιμοποιήστε τη λύση blockchain που χτίζετε για να προσελκύσετε δέκα ακόμα.

«Ξεκινήστε με ένα μικρό, διαχειρίσιμο project με καθορισμένο αποτέλεσμα και πειραματιστείτε γύρω από αυτό, στη συνέχεια, επαναλάβετε γρήγορα. Ο κώδικας πίσω από την τεχνολογία blockchain είναι πηγαίος, μπορείτε να τον αντιγράψετε και να τον βελτιώσετε όπως θέλετε. Οι άνθρωποι μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους λύσεις», σχολιάζει ο Pastor.

Αναπόφευκτα, όλα αυτά τα θέματα που λαμβάνονται από κοινού - η εκπόνηση μιας έγκυρης περίπτωσης χρήσης, η κατανόηση της τεχνολογίας, η αντιμετώπιση της ανθεκτικότητας, η απόκτηση συμμετοχής από τα ενδιαφερόμενα μέρη, η συμμόρφωση με τα ρυθμιστικά όργανα και ένας ακόμη γύρος επανεκπαίδευσης του προσωπικού – μπορεί να κάνουν την τεχνολογία να φανεί σαν ένα ακριβό και πολύπλοκο project.   

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία blockchain για την επιχείρησή σας

Για παράδειγμα, ο Pisani περιγράφει μια μικρή ιδέα blockchain σχετικά με το σύστημα έγκρισης αποφάσεων για τους διευθυντές μιας πολυεθνικής εταιρείας. Αντί να έχετε έναν κύκλο μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου λέγοντας «Συμφωνώ», θα δημιουργήσετε ένα blockchain, θα δώσετε τα κλειδιά στους πέντε διευθυντές, θα ορίσετε την ατζέντα και θα τους αφήσετε να ψηφίσουν για κάθε θέμα σε περιβάλλον blockchain.

«Θα ήταν υπερβολικά περίπλοκο; Ναι,» συμφωνεί ο Pisani, «αλλά μόλις δημιουργηθεί, μετά θα πρέπει απλώς να ορίσουμε την επόμενη ημερήσια διάταξη. Πράγματι, μπορείτε να έχετε υψηλό αρχικό κόστος συμμετοχής», σημειώνει ο Veith, «ειδικά από την άποψη της υπολογιστικής ισχύος και της κατανάλωσης ενέργειας, που θα μπορούσε να αποτελέσει φραγμό για τις εταιρείες πριν από την υιοθέτηση της τεχνολογίας. Με την πάροδο του χρόνου, μόλις υιοθετηθεί η τεχνολογία, μπορείτε να έχετε τεράστια εξοικονόμηση κόστους».