ΑΡΘΡΟ

Η εκπροσώπηση των γυναικών στη σύγχρονη αγορά εργασίας

Χριστίνα Τσιρώνη
By:
insight featured image
Contents

Η πρόσφατη έρευνα της Grant Thornton με τίτλο «Γυναικείο Επιχειρείν 2022: Αναδεικνύοντας την ποικιλομορφία» αποτυπώνει ανάγλυφα την παρουσία των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις παγκοσμίως- καθώς και την ευρύτερη πρόοδο που έχει συντελεστεί στην ίση εκπροσώπηση των φύλων προβάλλοντας εξόχως ενδιαφέροντα στοιχεία για τη θέση των γυναικών στις σύγχρονες επιχειρήσεις διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι πολιτικές ισότητας που έχουν υιοθετήσει οι επιχειρήσεις οδήγησαν σε οριακή αύξηση μιας ποσοστιαίας μονάδας του ποσοστού των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις παγκοσμίως κατά το τρέχον έτος. Είναι όμως αξιοσημείωτο ότι κατά την τελευταία δεκαετία το ποσοστό αυτό αυξήθηκε συνολικά κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες, από 21% που βρισκόταν το 2012 σε 32% το τρέχον έτος. Το εν λόγω ποσοστό παρέμεινε μάλιστα για δεύτερο συνεχόμενο έτος πάνω από το ορόσημο του 30%, το οποίο, σύμφωνα με έρευνες, θεωρείται ως η ελάχιστη απαιτούμενη εκπροσώπηση για να σημειωθεί αλλαγή στη διαδικασία λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων.

Η άνοδος του ποσοστού εκπροσώπησης των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις παγκοσμίως είναι μια πολύ σημαντική και ελπιδοφόρα εξέλιξη τόσο στο πεδίο των επιχειρήσεων όσο και στο γενικότερο περιβάλλον της κοινωνίας. Όπως προκύπτει από την πρόσφατη έρευνα της Grant Thornton, η μεταβολή αυτή έχει παγκόσμια διάσταση και μονιμότερο χαρακτήρα, καθώς δεν δείχνει να σχετίζεται με τις δύσκολες και πρωτοφανείς συνθήκες που δημιούργησε η κρίση της πανδημίας. Η εντονότερη παρουσία γυναικών σε υψηλές διοικητικές θέσεις φαίνεται λοιπόν να αποτυπώνει μια βαθύτερη αλλαγή νοοτροπίας.

Παράλληλα με το θέμα της εκπροσώπησης γυναικών σε υψηλές διοικητικές θέσεις τίθεται το θέμα της διασφάλισης ίσων ευκαιριών και εν γένει ο σεβασμός της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον. Για την Grant Thornton στην Ελλάδα έχει ξεχωριστή σημασία, στο πλαίσιο αυτό, ότι έγινε μία από τις πρώτες επιχειρήσεις που έλαβε το Σήμα Ισότητας SHARE, ως επιβράβευση για τις ποικίλες δράσεις και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει συστηματικά, με γνώμονα τη διασφάλιση της ισότητας των ευκαιριών στο επαγγελματικό περιβάλλον, καθώς και την καταπολέμηση παντός είδους διακρίσεων και αποκλεισμών. Είναι πολύ σημαντικό ανάλογες πρωτοβουλίες να αναληφθούν από όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ώστε όλοι μαζί να συμβάλλουμε στην αλλαγή της εταιρικής κουλτούρας και στον δικαιότερο μετασχηματισμό της κοινωνίας.

Grant Thornton | Insights

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας