article banner
IFRS NEWS

IFRS - Εναλλακτικοί δείκτες απόδοσης

Δεδομένων των συνθηκών και της περιρρέουσας ατμόσφαιρας, που έχει δημιουργήσει η πανδημία, όσοι είναι υπεύθυνοι για την κατάρτιση οικονομικών καταστάσεων θα πρέπει να σκεφτούν πώς, πού και σε ποια μορφή πρέπει να αναφέρουν τις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 στις οικονομικές τους καταστάσεις.

Ως σύμβουλοι με πολυετή εμπειρία και βαθιά γνώση στις οικονομικές αναφορές και στα διεθνή λογιστικά πρότυπα, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις, όχι μόνο να συμμορφώνονται με τις οδηγίες που ορίζονται στα ΔΠΧΑ, αλλά και να διασφαλίζουν ότι οι οικονομικές καταστάσεις αποτελούν έναν ακόμη δίαυλο επικοινωνίας με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Στο παρόν άρθρο με τίτλο «Considerations when preparing financial statements and using alternative performance measures [ 175 kb ]» η Grant Thornton καθορίζει διάφορους τρόπους βελτίωσης της επικοινωνίας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η πανδημία επηρέασε την οικονομική θέση και την απόδοση των επιχειρήσεων. Αυτοί περιλαμβάνουν ανάλυση ευαισθησίας, χρήση εναλλακτικών δεικτών απόδοσης και μεταβολές ως προς το σε ποια γραμμή των οικονομικών καταστάσεων απεικονίζονται γεγονότα που έχουν προηγουμένως γνωστοποιηθεί στις οικονομικές καταστάσεις.

Το πλήρες άρθρο παρουσιάζει και εξετάζει ορισμένα ερωτήματα-κλειδιά σχετικά με την προετοιμασία των οικονομικών καταστάσεων και τη χρήση εναλλακτικών δεικτών απόδοσης, και συγκεκριμένα:

  1. Τι πρέπει να λάβουν υπόψη οι οικονομικές οντότητες κατά την προσθήκη νέων γνωστοποιήσεων;
  2. Πρέπει να συμπεριληφθούν αναλύσεις ευαισθησίας, δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί;
  3. Πότε πρέπει μία οικονομική οντότητα να παρουσιάζει πρόσθετες γραμμές στοιχείων (κονδύλια) και υποσύνολα στις οικονομικές της καταστάσεις;
  4. Τι πρέπει να κάνει μία οντότητα εάν προτίθεται να εισαγάγει «νέους» εναλλακτικούς δείκτες απόδοσης;
  5. Πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικοί δείκτες απόδοσης προκειμένου να αποτυπωθεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του COVID-19;
  6. Πώς η επικοινωνία μπορεί να είναι σαφής και γιατί είναι τόσο σημαντική;
  7. Πρέπει να αξιολογηθούν οι συνέπειες που μπορούν να αποδοθούν άμεσα στην εμφάνιση του COVID-19;
  8. Θα υπάρξει επίπεδο λογοδοσίας για τα εναλλακτικά μέτρα απόδοσης;

Οι υπεύθυνοι για την κατάρτιση οικονομικών καταστάσεων θα πρέπει να είναι ευέλικτοι και να ανταποκρίνονται με ταχύτητα καθώς εξελίσσεται η κατάσταση. Η πρόσβαση σε ειδικούς συμβούλους, πληροφορίες και ακριβή ενημέρωση όσο το δυνατόν ταχύτερα είναι κρίσιμη - αλλά οι πόροι της επιχείρησής σας ενδέχεται να βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό πίεση. Η εταιρεία μας μπορεί να σας υποστηρίξει σε θέματα λογιστικής απεικόνισης των επιπτώσεων του COVID-19 στην επιχείρησή σας.

Έχοντας στραμμένο το βλέμμα στην επόμενη ημέρα, οι σύμβουλοι της εταιρείας μας στέκονται δίπλα σας σε αυτές τις δύσκολες και περίπλοκες καταστάσεις, προκειμένου να σας καθοδηγήσουν ώστε να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις που έχουν προκύψει. Για τυχόν διευκρινήσεις, επικοινωνήστε με τα στελέχη της Grant Thornton.

Διαβάστε εδώ την πλήρη έκδοση

rich text with download pdf