ΑΡΘΡΟ

Γυναικείο Επιχειρείν στην Ελλάδα: Αλήθειες και προοπτικές

Λίνα Καζά
By:
insight featured image
Contents

Η παγκόσμια έρευνα της Grant Thornton «Γυναικείο Επιχειρείν 2022: Αναδεικνύοντας την ποικιλομορφία» αναλύει σε βάθος το σύγχρονο επαγγελματικό περιβάλλον ,στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, ως προς την ίση εκπροσώπηση των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις στην αγορά εργασίας. Από την συγκεκριμένη έρευνα προκύπτουν ιδιαίτερα σημαντικά ευρήματα που δημιουργούν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός γόνιμου δημόσιου διαλόγου σχετικά με αυτό το κρίσιμο ζήτημα.

Ειδικότερα όσον αφορά στην Ελλάδα, εντοπίζονται ορισμένα στοιχεία που προκαλούν προβληματισμό, αφού το ποσοστό των γυναικών που βρίσκονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις παρουσίασε μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες το 2022, στο 28% έναντι 33% το 2021, παραμένοντας πάντως στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο από το 2014. Παράλληλα, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δεν απασχολούν καμία γυναίκα σε ανώτερη διοικητική θέση αυξήθηκε στο 22%, συγκριτικά με το 13% του προηγούμενου έτους.

Από την άλλη πλευρά όμως, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στο ενθαρρυντικό εύρημα της έρευνας αναφορικά με το ποσοστό των γυναικών που βρίσκονται σε θέσεις Chief Executive Officer (CEO) και Managing Director, το οποίο ανέρχεται πλέον στο 16%,έναντι 11% το 2021, επιστρέφοντας σε υψηλά επίπεδα ανάλογα του 2020 (17%).Ακόμα, το ποσοστό γυναικών σε θέσεις Chief Finance Officer (CFO) κατέγραψε άνοδο της τάξης των 4 ποσοστιαίων μονάδων, στο 36% έναντι 32% το 2021.

Τα ποσοστά αυτά παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς, παρά την πτώση του συνολικού ποσοστού ως προς την παρουσία των γυναικών σε υψηλά διοικητικά κλιμάκια, παρατηρείται μία ευρύτερη ποικιλομορφία όσον αφορά στο είδος των θέσεων που καταλαμβάνουν οι γυναίκες στο ελληνικό επιχειρείν. Πλέον, δεν περιορίζονται μόνο σε υπεύθυνους ρόλους στους τομείς του ανθρώπινου δυναμικού ή του marketing αλλά αναλαμβάνουν κι άλλες κρίσιμες θέσεις που άπτονται του management και της οικονομικής διαχείρισης των σύγχρονων επιχειρήσεων.

Βαδίζοντας πια στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, η σταθερή ενίσχυση της ίσης εκπροσώπησης των φύλων σε εταιρικό επίπεδο οφείλει να αναγορευτεί σε κορυφαία προτεραιότητα στην αγορά εργασίας. Η Grant Thornton ,εργαζόμενη συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση, έγινε μία από τις πρώτες επιχειρήσεις στην Ελλάδα που έλαβε το Σήμα Ισότητας SHARE, γεγονός που επισφραγίζει τις συνεχείς προσπάθειες της εταιρείας για τη διαμόρφωση ενός φωτεινού μέλλοντος ισότητας και συμπερίληψης, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Grant Thornton | Insights

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας