ΦΟΡΟΔΟΞΙΕΣ

Φοροδοξίες, 09.05.2021

insight featured image
Contents

Γνωρίζετε ότι...

Με σταθερά βήματα, χτίζεται και συμπληρώνεται μια νέα φορολογική πραγματικότητα που φιλοδοξεί να αποτελεί κίνητρο προσέλκυσης και όχι λόγο φυγής από τη χώρα.

Καθώς εκδίδονται και οι τελευταίες εκτελεστικές αποφάσεις που διευκρινίζουν τεχνικές λεπτομέρειες, η Ελλάδα δείχνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την αποφασιστικότητά της να πρωταγωνιστήσει στην προσέλκυση αλλοδαπών φυσικών προσώπων μεγάλου πλούτου, συνταξιούχων που ψάχνουν έναν όμορφο, ασφαλή και συμφέροντα προορισμό για να ζήσουν τα ήσυχα χρόνια, καθώς και νέων ανθρώπων, επαγγελματιών ή υπαλλήλων, στη δημιουργική φάση της ζωής τους, που μπορούν και δικαιούνται να αναζητούν τον καλύτερο τόπο για να εγκατασταθούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Η επιπλέον θέσπιση προνομιακού καθεστώτος για τη δημιουργία family offices δίνει κίνητρα εγκατάστασης στη χώρα μας όχι μόνο μεμονωμένων προσώπων, αλλά και των «στρατηγείων» που εκείνα χρησιμοποιούν για τη διαχείριση της παγκόσμιας περιουσίας τους.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, πρόσφατα καθορίστηκαν η διαδικασία και οι λεπτομέρειες του ειδικού φορολογικού καθεστώτος για την προσέλκυση εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων από το εξωτερικό.

Όπως είναι ήδη γνωστό, φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα προκειμένου να απασχοληθούν σε νέες θέσεις εργασίας ή να προβούν σε έναρξη δραστηριότητας ως αυτοαπασχολούμενοι (ή και τα δύο) έχουν απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 50% του εισοδήματος που αποκτούν στη χώρα μας για μία επταετία. Εφόσον πρόκειται για μισθωτούς, αυτοί μπορούν να απασχολούνται τόσο σε ημεδαπές εταιρείες όσο και σε υποκαταστήματα αλλοδαπών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων και των γραφείων του α.ν. 89/1967. Προκειμένου να ενταχθούν στο ειδικό καθεστώς, τα πρόσωπα αυτά υποβάλλουν αίτηση στην Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού, με τα σχετικά δικαιολογητικά έως τις 31 Ιουλίου του έτους κατά το οποίο έρχονται στη χώρα. Αιτήσεις που υποβάλλονται μετά την ημερομηνία αυτή θα εξετάζονται, αλλά σε σχέση με την υπαγωγή στο καθεστώς από το επόμενο έτος. Κατ’ εξαίρεση, οι αιτήσεις που αφορούν το 2021 μπορούν να υποβληθούν έως 30.09.2021. Υπενθυμίζεται ότι αναγκαία προϋπόθεση για την ένταξη στο καθεστώς είναι ο αιτών να ήταν φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής τουλάχιστον τα 5 από τα 6 έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα. Ελλείψει αντίθετων οδηγιών, φαίνεται ότι και στην περίπτωση των μισθωτών η απαλλαγή του 50% θα πραγματοποιείται με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης και όχι μέσω «μειωμένης» παρακράτησης στην πηγή, αν και το ζήτημα αυτό δεν αποσαφηνίζεται.

 

Παράμετροι που συμβάλλουν στην επιτυχία ενός Deal
Παράμετροι που συμβάλλουν στην επιτυχία ενός Deal
Read this article

 

Όχι μόνο αξιόλογα μεμονωμένα στελέχη, αλλά και ολόκληρα κεντρικά γραφεία διεθνών οίκων που μετεγκαταστάθηκαν από το Λονδίνο λόγω Brexit προσελκύονται από το ειδικό, προνομιακό αυτό καθεστώς

των «επαγγελματιών από το εξωτερικό με 50%» και επιλέγουν ή έχουν ήδη, εντός του 2020, επιλέξει ως τόπο δραστηριοποίησής τους την Ελλάδα. Δεδομένου ότι μέχρι το τέλος του 2020 οι διαδικασίες του Brexit ήταν σε πλήρη εξέλιξη, η φορολογική αρχή ορθώς διευκρινίζει ότι δύνανται να συμπεριληφθούν στο προνομιακό αυτό καθεστώς και επαγγελματίες που ανέλαβαν εργασία στην Ελλάδα εντός του 2020. Σημαντική θεωρούμε και την πρόβλεψη για δυνατότητα «μεταπήδησης» από το ένα προνομιακό καθεστώς στο άλλο, δηλαδή μεταξύ των καθεστώτων non-dom, συνταξιούχων (με 7%) και επαγγελματιών από το εξωτερικό με 50%.

Η απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών συνεχίζεται, με τη διαδικασία απόδοσης Α.Φ.Μ. σε φυσικό πρόσωπο να μπορεί πλέον να λάβει χώρα εξ’ αποστάσεως.

Οι φορολογούμενοι έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν στην ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος για απόδοση Α.Φ.Μ. και στην συνέχεια κλείνουν ραντεβού μέσω της εφαρμογής της Α.Α.Δ.Ε. myAADElive προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Παρατείνεται μέχρι τις 30.6.2021 η δυνατότητα αναδρομικής εφαρμογής του ευνοϊκότερου καθεστώτος για την αλληλέγγυα ευθύνη των διοικούντων νομικά πρόσωπα.

Ειδικότερα, τα στελέχη εταιρειών που φέρουν αλληλέγγυα ευθύνη για φόρους των εταιριών που διοικούν μπορούν ακόμα να υποβάλουν αίτηση για την αναδρομική εφαρμογή της νέας ευνοϊκότερης διάταξης για την αλληλέγγυα ευθύνη για οφειλές που αφορούν παλαιές υποθέσεις πριν την θέση σε ισχύ του παραπάνω νόμου (12.12.2019). Υπενθυμίζεται ότι η νέα διάταξη για την αλληλέγγυα ευθύνη προϋποθέτει (i) το πρόσωπο να φέρει μία εκ των ιδιοτήτων που ορίζει ο νόμος κατά τη λειτουργία / λύση / εκκαθάριση του νομικού προσώπου, (ii) οι οφειλές να κατέστησαν ληξιπρόθεσμες κατά τη διάρκεια της θητείας του και (iii) αυτές να μην καταβλήθηκαν ή να μην αποδόθηκαν στο Δημόσιο από υπαιτιότητά του.

Grant Thornton | Insights

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας