Φοροδοξίες, 09.08.2026
ΦΟΡΟΔΟΞΙΕΣΗ ιδιότητα μέλους Δ.Σ. δεν αρκεί για την επιβολή διασφαλιστικών μέτρων χωρίς απόδειξη πραγματικής διοίκησης.
15 Αυγ 2026 4 λεπ. ανάγνωσης

Ο φορολογικός έλεγχος καταλόγισε το έτος 2017 σε βάρος μετόχου εταιρίας κύριο φόρο δωρεάς και πρόσθετο φόρο λόγω μη υποβολής δηλώσεως. Ειδικότερα ο έλεγχος είχε κρίνει ότι σε περίπτωση αύξησης κεφαλαίου με έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο από εταιρία, που εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση, το ποσό της υπέρ το άρτιο διαφοράς συνιστά άτυπη δωρεά, προς τους μετόχους που δεν συμμετείχαν στην αύξηση. Το Διοικητικό Εφετείο, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του ελέγχου, έκρινε ότι η διαφορά από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο δεν στοιχειοθετεί υποκείμενη σε φόρο άτυπη δωρεά. Το ΣτΕ επικυρώνοντας την απόφαση του Εφετείου και ακολουθώντας τις προγενέστερες υπ’ αριθμ. 1698-1699/2025 αποφάσεις του, έκρινε ότι μόνη η έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο σε περίπτωση ύπαρξης ζημίας της εταιρίας δεν συνεπάγεται άνευ ετέρου την ύπαρξη δωρεάς και δη υπέρ των λοιπών μετόχων που δεν συμμετέχουν στην αύξηση του κεφαλαίου. Τούτο διότι η λήψη των μετοχών της ανώνυμης εταιρίας λαμβάνει χώρα έναντι ανταλλάγματος στην τιμή διαθέσεως των μετοχών, που ορίζεται από την ίδια την εταιρία. (ΣτΕ 369/2026).
Στην υπόθεση είχαν επιβληθεί το 2016 σε εκπρόσωπο ανώνυμης εταιρίας διασφαλιστικά μέτρα, λόγω μη απόδοσης τελών χαρτοσήμου για τις χρήσεις 2005-2011. Μετά την απόρριψη της προσφυγής της ως εκπρόθεσμης, η εκπρόσωπος άσκησε αίτηση αναίρεσης ενώπιον του ΣτΕ. Το ΣτΕ, διαπίστωσε ότι οι οικείες καταλογιστικές πράξεις είχαν εκδοθεί το 2016 και, συνεπώς, η προβλεπόμενη πενταετής προθεσμία είχε συμπληρωθεί εντός του 2021. Περαιτέρω, έκρινε ότι η άρση των διασφαλιστικών μέτρων επέρχεται αυτοδικαίως με την πάροδο της πενταετίας και ότι η Φορολογική Διοίκηση οφείλει να προβεί αυτεπαγγέλτως στην άρση τους και να ενημερώσει άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη ενέργεια από τον φορολογούμενο. Κατόπιν αυτού, το ΣτΕ ανέβαλε την έκδοση οριστικής απόφασης και όρισε νέα δικάσιμο, προκειμένου η Φορολογική Διοίκηση να εκδώσει την πράξη άρσης των μέτρων και να κριθεί εάν εξακολουθεί να υφίσταται αντικείμενο της δίκης (ΣτΕ 553/2026).
Το ΣτΕ εξέτασε υπόθεση ομόρρυθμης εταιρίας στην οποία είχαν καταλογισθεί διαφορές ΦΠΑ και πρόστιμα λόγω λήψης και καταχώρισης εικονικών και πλαστών τιμολογίων. Η εταιρία υποστήριξε ότι το δικαίωμα της Διοίκησης να επανεξετάσει τις σχετικές υποθέσεις δεν υφίστατο λόγω παρέλευσης της προβλεπόμενης πενταετούς προθεσμίας. Κατά τον ισχυρισμό της, τα δεδομένα που αξιοποιήθηκαν αργότερα δεν μπορούσαν να θεωρηθούν νέα στοιχεία, ενώ το Δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό. Συγκεκριμένα, έκρινε ότι η διαπίστωση της εικονικότητας των συναλλαγών προέκυψε από μεταγενέστερο έλεγχο καθιστώντας τα στοιχεία αυτά ικανά να δικαιολογήσουν την εκ νέου διερεύνηση της υπόθεσης, την εφαρμογή της δεκαετούς παραγραφής και την έκδοση των σχετικών πράξεων. Το ΣτΕ τόνισε ότι σε υποθέσεις εικονικών συναλλαγών η αποκάλυψη της πραγματικής κατάστασης απαιτεί συχνά εκτεταμένους και χρονοβόρους διασταυρωτικούς ελέγχους από περισσότερες υπηρεσίες. Συνεπώς, μεταγενέστερα πορίσματα ελέγχου μπορούν να ληφθούν υπόψη ως νέα στοιχεία. Κατά συνέπεια, το Δικαστήριο έκρινε ότι οι ενέργειες της φορολογικής διοίκησης ήταν νόμιμες και απέρριψε την αίτηση της εταιρίας (ΣτΕ 365/2026).
Στην υπόθεση, βελγική μη κερδοσκοπική εταιρία παροχής αεροναυτικών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών ζήτησε επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ για το ελληνικό υποκατάστημά της, αίτημα που η φορολογική αρχή είχε απορρίψει επειδή η τιμολόγηση προς τις αεροπορικές εταιρίες γινόταν από το κεντρικό στις Βρυξέλλες και όχι από το υποκατάστημα. Το Διοικητικό Εφετείο δέχθηκε ότι δεν απαιτούνταν χωριστά παραστατικά μεταξύ κεντρικού και υποκαταστήματος ούτε προς τους πελάτες, αφού πρόκειται για την ίδια οντότητα, και ότι ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας δεν αναιρεί την άσκηση ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας υπαγόμενης σε ΦΠΑ. Συνεπώς, διατηρήθηκε το δικαίωμα της εταιρίας να λάβει επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ (ΣτΕ 1998/2025).
Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας
Η ιδιότητα μέλους Δ.Σ. δεν αρκεί για την επιβολή διασφαλιστικών μέτρων χωρίς απόδειξη πραγματικής διοίκησης.
Παρατείνεται έως τις 30 Οκτωβρίου 2026 η προθεσμία υποβολής των Δηλώσεων Πληροφοριών Συμπληρωματικού φόρου και της σχετικής γνωστοποίησης των υπόχρεων οντοτήτων.
Οι εκατέρωθεν καταβολές που προκύπτουν από την εκκαθάριση συμβολαίων επί διαφοράς δεν συνιστούν αντιπαροχή για παροχή υπηρεσίας αντιστάθμισης κινδύνου και δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ΦΠΑ.