ΦΟΡΟΔΟΞΙΕΣ

Φοροδοξίες, 19.02.2023

insight featured image
Contents

Γνωρίζετε ότι...

Προσαυξημένες κατά 30% εκπίπτουν φορολογικά οι διαφημιστικές δαπάνες των επιχειρήσεων για το φορολογικό έτος 2023.

Το φορολογικό κίνητρο έχει ως στόχο την τόνωση της κατανάλωσης και ως εκ τούτου την ενίσχυση του εμπορίου. Ειδικότερα, η διαφημιστική δαπάνη για υπαίθριες διαφημίσεις και για αγορά χρόνου ή χώρου προβολής μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης (τηλεόραση, ραδιόφωνο, τύπος, διαδίκτυο) εκπίπτει για το έτος 2023 συνολικά σε ποσοστό 130%, εφόσον το ύψος της υπερβαίνει κατά 5% την αντίστοιχη δαπάνη του 2019, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί προ της έκδοσης πιστωτικών τιμολογίων κύκλου εργασιών (τζίρου). Για τον υπολογισμό της διαφημιστικής δαπάνης λαμβάνεται υπόψη αποκλειστικά το κόστος της ανάρτησης ή της αγοράς χρόνου ή χώρου καθαυτής και όχι αμοιβές για τυχόν παρεπόμενες ή πρόσθετες υπηρεσίες. Όσον αφορά ειδικά τις διαφημίσεις που γίνονται μέσω διαδικτύου, προκειμένου η σχετική δαπάνη να εκπέσει προσαυξημένη, η επιχείρηση που προβάλλει τη διαφήμιση πρέπει να είναι εγγεγραμμένη στο «Μητρώο Online Media» της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Υπενθυμίζεται ότι το κίνητρο αυτό θεσπίστηκε για πρώτη φορά για τα φορολογικά έτη 2020 (προσαύξηση 100%) και 2021 (προσαύξηση 60%). Ομοίως, κατά την υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (για το φορολογικό έτος 2022) είναι δυνατή η προσαυξημένη έκπτωση επίσης κατά 30%.

Η έναρξη λειτουργίας της πρόσβασης του ευρύτερου κοινού στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων μετατέθηκε για την 01.07.2023.

Η λειτουργία πρόσβασης των αρχών και των υπόχρεων προσώπων έχει ήδη ξεκινήσει από 01.11.2022. Υπενθυμίζεται ότι, από το Σεπτέμβριο του 2022, είναι σε ισχύ η Υπουργική Απόφαση που προβλέπει τον τρόπο λειτουργίας του Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων. Βάσει της απόφασης αυτής, ορίζεται ότι στα στοιχεία που καταχωρούνται στο Μητρώο έχουν πρόσβαση, χωρίς περιορισμούς ή προηγούμενη ειδοποίηση του οικείου προσώπου, η Αρχή κατά της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και οι ελεγκτικές αρχές, προκειμένου να ασκούν τα ελεγκτικά ή ερευνητικά τους καθήκοντα καθώς και τα υπόχρεα πρόσωπα του ν.4557/2018 για σκοπούς τήρησης της δέουσας επιμέλειας προς τον πελάτη τους, υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι τα τελευταία προσκομίζουν αποδεικτικά έγγραφα της πελατειακής σχέσης που τους συνδέει, τη χρονική διάρκεια αυτής καθώς και το σκοπό της πρόσβασης στα καταχωρισμένα στοιχεία. Όσον αφορά στο ευρύτερο κοινό, πρόσβαση έχει μόνο σε συγκεκριμένα στοιχεία των καταχωρισμένων προσώπων, εκτός και αν κάποιος αποδείξει έννομο συμφέρον που να δικαιολογεί την πρόσβαση σε επιπρόσθετα στοιχεία, ενώ ως προς νομικά πρόσωπα που κατέχουν ποσοστό μετοχών ή ιδιοκτησιακό δικαίωμα σε άλλα νομικά πρόσωπα, επιτρέπεται η πρόσβαση των υπόχρεων προσώπων και του κοινού μόνο στα στοιχεία των τελικών πραγματικών δικαιούχων. Όσοι έχουν πρόσβαση στο Μητρώο υποχρεούνται αφενός στην τήρηση της πολιτικής για ορθή χρήση των δεδομένων που διατίθενται και αφετέρου σε καταβολή τέλους πρόσβασης.

Πώς βρεθήκαμε σε πληθωριστικό φαύλο κύκλο
Πώς βρεθήκαμε σε πληθωριστικό φαύλο κύκλο
Read this article

Διευκρινίστηκε από την Φορολογική Αρχή ότι δεν επιβάλλεται πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης σε φυσικά πρόσωπα που δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης.

Το σχετικό διαδικαστικό πρόστιμο που προβλέπεται, επιβάλλεται σε περιπτώσεις μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής από φορολογούμενους που έχουν την σχετική υποχρέωση. Αντίθετα, το πρόστιμο αυτό δεν επιβάλλεται σε βάρος φορολογουμένων που, ενώ δεν είχαν υποχρέωση υποβολής δήλωσης, υπέβαλαν για κάποιο φορολογικό έτος δήλωση φορολογίας εισοδήματος εκπρόθεσμα, καθώς οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν παρέβησαν κάποια φορολογική τους υποχρέωση. Ενδεικτικά, περιπτώσεις για τις οποίες δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης είναι αυτές των φορολογικών κατοίκων ημεδαπής που δεν αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα και των φορολογικών κατοίκων αλλοδαπής που δεν αποκτούν πραγματικό εισόδημα πηγής Ελλάδος. Σημειώνεται ότι η μη ύπαρξη φορολογικής υποχρέωσης είναι διαφορετική από την περίπτωση κατά την οποία υπάρχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, αλλά από τη δήλωση αυτή δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου (πιστωτικές και μηδενικές δηλώσεις) (Ε. 2008/2023).

Με πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ, προστέθηκαν στον κατάλογο των μη συνεργάσιμων κρατών της ΕΕ για φορολογικούς σκοπούς η Ρωσία, οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, η Κόστα Ρίκα και οι Νήσοι Μάρσαλ.

Στη συγκεκριμένη λίστα συμπεριλαμβάνονται διαχρονικά τα κράτη που είτε δεν έχουν συμμετάσχει σε εποικοδομητικό διάλογο με την ΕΕ για τη φορολογική διακυβέρνηση ή δεν έχουν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους για την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες στοχεύουν στη φορολογική διαφάνεια, τη δίκαιη φορολογία και την εφαρμογή διεθνών προτύπων που έχουν σχεδιαστεί για την πρόληψη της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετατόπισης κερδών. Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη δικαιοδοσία που εντάσσεται, αυτή της Ρωσίας, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε εκπληρώσει τη δέσμευσή της σχετικά με την αντιμετώπιση των επιζήμιων  πτυχών ενός ειδικού καθεστώτος για διεθνείς εταιρείες χαρτοφυλακίου. Οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο επειδή διαπιστώθηκε ότι δεν συμμορφώνονται επαρκώς με το πρότυπο του ΟΟΣΑ για την ανταλλαγή πληροφοριών κατόπιν αιτήματος, ενώ για τις Νήσους Μάρσαλ υπάρχουν ανησυχίες ότι ο ισχύων μηδενικός ή μόνο ονομαστικός συντελεστή φόρου εισοδήματος εταιρειών προσελκύει κέρδη χωρίς πραγματική οικονομική δραστηριότητα. Τέλος, σημειώνεται ότι από το 2020, το Συμβούλιο ενημερώνει τον κατάλογο δύο φορές το χρόνο και η επόμενη αναθεώρηση της λίστας έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2023.

 

 

Grant Thornton | Insights

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας