ΦΟΡΟΔΟΞΙΕΣ

Φοροδοξίες, 28.08.2022

insight featured image
Contents

Γνωρίζετε ότι...

Αναμένεται να δοθεί παράταση των προθεσμιών διεξαγωγής των τακτικών γενικών συνελεύσεων για το 2022.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ισχύουν για τις ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ, η γενική συνέλευση συνέρχεται υποχρεωτικά τουλάχιστον μία φορά κάθε εταιρική χρήση το αργότερο έως τη δέκατη ημερολογιακή ημέρα του ένατου μήνα μετά τη λήξη της εταιρικής χρήσης. Συνεπώς, ενδεικτικά, για τις εταιρείες των οποίων η εταιρική χρήση έληξε στις 31/12, η σχετική προθεσμία σύγκλησης της γενικής συνέλευσης είναι η 10/9 του έτους. Ωστόσο, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ειδικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν με την πανδημία, αποφάσισε να παρατείνει την ανωτέρω προθεσμία κατά 50 ημέρες προκειμένου να διευκολύνει τις επιχειρήσεις. Επισημαίνεται ότι οι προθεσμίες που συνδέονται με την υποβολή των πρακτικών των τακτικών γενικών συνελεύσεων στο Γ.Ε.ΜΗ. θα παραταθούν αναλόγως. Εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος αναμένεται η νομοθετική ρύθμιση του ανωτέρω ζητήματος.

Η χρήση εργαλείων και μεθοδολογιών αποτελεί μονόδρομο για μία ολιστική διαχείριση των κινδύνων
Η χρήση εργαλείων και μεθοδολογιών αποτελεί μονόδρομο για μία ολιστική διαχείριση των κινδύνων
Read this article

Μη εναρμονισμένη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία παραμένει η διάταξη για τη μείωση της βάσης επιβολής του ΦΠΑ σε περίπτωση ολικής ή μερικής μη αποπληρωμής του τιμήματος, τρία έτη μετά τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης του ΣτΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εν λόγω διάταξη του ελληνικού Κώδικα ΦΠΑ, οι επιχειρήσεις δικαιούνται να μειώσουν το ποσό επί του οποίου υπολογίζεται ο φόρος μόνο σε περίπτωση που η απαίτησή τους καταστεί οριστικά ή μερικά ανείσπρακτη λόγω θέσεως επιχείρησης σε ειδική εκκαθάριση των άρθρων 46 και 46α του Ν.1892/1990. Ωστόσο, η εν λόγω διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης έχει πια καταργηθεί. Επιπλέον, με την απόφαση 355/2019 του ΣτΕ κρίθηκε, στο πλαίσιο πρότυπης δίκης, ότι η παραπάνω διάταξη αντιβαίνει στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς το δικαίωμα αυτό πρέπει να παρέχεται στις επιχειρήσεις σε κάθε περίπτωση υπαγωγής του αντισυμβαλλομένου σε συλλογικές διαδικασίες αφερεγγυότητας στο πλαίσιο των οποίων διαγράφονται απαιτήσεις, όπως είναι η πτώχευση και η εξυγίανση. Κι αυτό διότι, με βάση τις θεμελιώδεις αρχές του δικαίου της Ένωσης, η φορολογική αρχή δεν μπορεί να εισπράξει ΦΠΑ επί ποσού μεγαλύτερου από εκείνο που εισπράττει εν τέλει πράγματι η ίδια η επιχείρηση. Ωστόσο, παρά τη δημοσίευση της εν λόγω απόφασης από τις αρχές του 2019 και ενώ έχει ήδη εκδοθεί σημαντικός αριθμός σχετικών αποφάσεων από τα διοικητικά δικαστήρια και από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, η επίμαχη διάταξη δεν έχει τροποποιηθεί. Έτσι, προκειμένου να ασκήσουν το δικαίωμά τους, οι φορολογούμενοι αναγκάζονται κατά κανόνα να προσφεύγουν δικαστικά, με αποτέλεσμα την αδικαιολόγητη συμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων, ενώ, σε κάθε περίπτωση, η ασάφεια που υπάρχει αναφορικά με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις εφαρμογής της διάταξης δεν προάγουν την ασφάλεια δικαίου και την εμπέδωση της εμπιστοσύνης των διοικούμενων στη φορολογική διοίκηση.

Πρόσφατα η Κύπρος εισήγαγε νέες φορολογικές απαλλαγές για τους αλλοδαπούς υπαλλήλους.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης για προσέλκυση και διατήρηση ταλαντούχων ατόμων από το εξωτερικό στην Κύπρο, υιοθετούνται απαλλαγές από τον φόρο εισοδήματος για εισοδήματα από μισθωτή εργασία. Πιο συγκεκριμένα, για τους αλλοδαπούς εργαζομένους που έρχονται στην Κύπρο, το 20% των αποδοχών τους (με ανώτατο όριο απαλλαγής τα 8.550 ευρώ ετησίως), των οποίων η πρώτη απασχόληση στην Κύπρο άρχισε από τις 26 Ιουλίου 2022 και μετά, απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος για περίοδο επτά ετών. Προκειμένου να επωφεληθούν οι εργαζόμενοι από τη φοροαπαλλαγή, θα πρέπει πριν από την έναρξη της απασχόλησής τους να μην ήταν κάτοικοι Κύπρου για περίοδο τουλάχιστον 3 συναπτών φορολογικών ετών και να απασχολούνταν εκτός Κύπρου από εργοδότη μη κάτοικο Κύπρου. Η απαλλαγή θα χορηγείται για πρώτη φορά κατά το φορολογικό έτος που έπεται του φορολογικού έτους έναρξης της απασχόλησης. Αξίζει να σημειωθεί πως ο νόμος δεν απαιτεί από το άτομο και τον εργαζόμενο να είναι ή να γίνει φορολογικός κάτοικος Κύπρου για να επωφεληθεί από τη νέα απαλλαγή 20%. Επιπροσθέτως, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022, το 50% των αποδοχών των εργαζομένων (των οποίων η πρώτη απασχόληση στην Κύπρο ξεκίνησε την ή μετά την 1η Ιανουαρίου 2022) απαλλάσσεται από τον ατομικό φόρο εισοδήματος για περίοδο 17 ετών, ότι οι ετήσιες αποδοχές τους υπερβαίνουν τα 55.000 ευρώ και οι εργαζόμενοι δεν ήταν κάτοικοι Κύπρου για περίοδο τουλάχιστον 10 συναπτών ετών αμέσως πριν από την έναρξη της απασχόλησης στην Κύπρο. Είναι λογικό πως εάν οι εργαζόμενοι επωφελούνται από την απαλλαγή 50%, δεν θα λάβουν και την προαναφερθείσα απαλλαγή του 20%.

Grant Thornton | Insights

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας