Από τα μέσα του 2021, οι επιχειρήσεις έδειξαν να ανακάμπτουν εντυπωσιακά ξεπερνώντας την κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

Οι αρνητικές εξελίξεις όμως εντός του 2022 τόσο σε επίπεδο γεωπολιτικών εντάσεων όσο και σε οικονομικό επίπεδο διαμορφώνουν ένα καινούριο περιβάλλον γεμάτο πρωτόγνωρες προκλήσεις.

Με αφετηρία την παγκόσμια έρευνα της Grant Thornton, Business Pulse, ποιες είναι σήμερα οι προσδοκίες των Ελλήνων επιχειρηματιών για τους επόμενους 12 μήνες και πώς αξιολογούν τις προκλήσεις;

Μετά από μια μακρά περίοδο που ο δείκτης προσδοκιών για τις ελληνικές επιχειρήσεις ήταν σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο μέσο όρο, από το 2019 τα επίπεδα αισιοδοξίας είναι πλέον υψηλότερα από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά και διεθνή.

Παρά την επιβάρυνση του οικονομικού κλίματος λόγω της πανδημίας, η αισιοδοξία ξαναγύρισε στους Έλληνες επιχειρηματίες το 1ο εξάμηνο 2021 και στο τέλος του 2021 είχε τάση ανάκαμψης προς προ πανδημίας επίπεδα.

Εντούτοις τα γεγονότα του τελευταίου εξαμήνου έχουν σημαντική αρνητική επίδραση και τα επίπεδα αισιοδοξίας έχουν μειωθεί αισθητά.

Δείτε το video της έρευνας

Ερμηνεύοντας τα διαφορετικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν την τάση αυτή, θα παρατηρούσαμε ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι απαισιόδοξοι αναφορικά με τις προοπτικές της οικονομίας, παρόλα αυτά εκτιμούν ότι περιορισμοί ανάπτυξης που έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα τους επηρεάζουν λιγότερο από τους ομόλογούς τους σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και ως αποτέλεσμα τα επίπεδα αισιοδοξίας τους συνεχίζουν να παραμένουνε σε υψηλότερα επίπεδα από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά και παγκόσμια.

Η επόμενη ημέρα των ελληνικών επιχειρήσεων:

Διασφαλίζοντας την ανάπτυξη σε μία περίοδο προκλήσεων

Συντακτική ομάδα:

 
Μανόλης Μιχαλιός
Partner, Head of Assurance
Θανάσης Ξύνας
Partner, Assurance
Δημήτρης Παντερλής
Partner, Assurance
Αθανασία Κούρτη
Director, Assurance

 

Διαβάστε την πλήρη έρευνα:

rich text with download pdf