αρθρο

Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: Επενδυτικές ευκαιρίες και αξιοποίηση χρηματοοικονομικών πλεονεκτημάτων δανείων ΤΑΑ

insight featured image
Contents

Έχοντας διανύσει σχεδόν εννέα μήνες από την έναρξη λειτουργείας του Μητρώου Αξιολογητών του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσω του οποίου πραγματοποιείται η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων, γίνεται πλέον αντιληπτό ότι τα γεγονότα που έλαβαν χώρα το 2022 έχουν αναδείξει ακόμα περισσότερο την ιδιαίτερη βαρύτητα που έχει το εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο για την ελληνική οικονομία.

Η σύσφιγξη νομισματικής πολιτικής που υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το τελευταίο εξάμηνο αναμένεται να συνεχιστεί και για το επόμενο διάστημα, καθιστώντας τη σύναψη δανείων ολοένα και πιο δαπανηρή διαδικασία για τις επιχειρήσεις. Το Επιτόκιο Euribor τριμήνου κινείται κατά την τρέχουσα περίοδο κοντά στο 2%, διατηρώντας μία σταθερά αυξανόμενη τάση, η οποία εκτιμάται ότι θα παραμείνει και το 2023.

Την ίδια στιγμή, ενώ το επιτόκιο του ΤΑΑ βρισκόταν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα κατά την έναρξη του προγράμματος, πλέον κάθε αναθεώρηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οδηγεί και σε αναθεώρηση των χαμηλότοκων επιτοκίων του ΤΑΑ, με εξαίρεση τις μικρές επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 10 εκατομμύρια ευρώ, όπου σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, το επιτόκιο παραμένει σταθερό στο 0,35%.

Από τις 24 Οκτωβρίου και έπειτα, και σε συνέχεια της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 153666 ΕΞ 2022, το αντίστοιχο επιτόκιο για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις διαμορφώνεται πλέον στο 1%.

Δεδομένου ότι το συνολικό κόστος δανεισμού αυξάνεται συνεχώς, η αξιοποίηση του μηχανισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ως χρηματοδοτική λύση συμβάλει στη δημιουργία ωφελείας σε επίπεδο χρηματοοικονομικού κόστους.

Παράλληλα, η παράταση του Προσωρινού Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις διευρύνει περαιτέρω τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τα δάνεια του ΤΑΑ, πέραν της δυνατότητας ένταξης στο ΓΑΚ ή στο καθεστώς De Minimis, έχουν την επιλογή να υπαχθούν στο προσωρινό πλαίσιο της επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις, έως τις 31/12/2023 με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.

Ωστόσο, το χρηματοοικονομικό κλείσιμο και η βέλτιστη αξιοποίηση των ωφελειών του Μηχανισμού ΤΑΑ προϋποθέτουν έγκαιρη προετοιμασία, υποβολή και έγκριση των επενδυτικών σχεδίων από τις επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να έχουν δίπλα τους τους κατάλληλους σύμβουλούς που θα τους βοηθήσουν να ολοκληρώσουν την εν λόγω διαδικασία έγκαιρα και με επιτυχία.

Τα εξειδικευμένα στελέχη της Grant Thornton σας βοηθούν να κατανοήσετε πλήρως το σύνθετο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, προκειμένου να λάβετε τις κατάλληλες αποφάσεις για την επιχείρησή σας. Παράλληλα, σας καθοδηγούν σε όλη τη διαδικασία αξιοποίησης των πόρων του ΤΑΑ, παρέχοντάς σας συμβουλές σε όλα τα στάδια, από την αίτηση μέχρι και την έγκριση του σχεδίου σας.

Grant Thornton | Insights

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας