ΑΡΘΡΟ

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Ημέρα συλλογικής προσπάθειας και δράσης

Κατερίνα Κατσούλη
By:
insight featured image
Contents

H 5η Ιουνίου εορτάστηκε για πρώτη φορά πριν από 47 χρόνια, από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ως ημέρα αφιερωμένη στην ενίσχυση των δράσεων και στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος.


Φέτος, η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στον επανασχεδιασμό, την αναβίωση και την αποκατάσταση (Reimagine. Recreate. Restore.) και σηματοδοτεί την αρχή μιας δεκαετίας διεθνούς δράσης των Ηνωμένων Εθνών για την αποκατάσταση ποικίλων οικοσυστημάτων.


Η πορεία είναι μακρά και ξεκινά από τα πρώτα περιβαλλοντικά κινήματα των δεκαετιών του 1960 και του 1970, όταν οι άνθρωποι αγωνίζονταν για το δικαίωμά τους να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και αέρα και έκαναν λόγο για την ευθύνη των επιχειρήσεων απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον.


Σήμερα, μισό αιώνα μετά, υπάρχει αυξημένος προβληματισμός σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο, για την επίδραση του ανθρώπου στο περιβάλλον και την επερχόμενη οικολογική κρίση. Η περιβαλλοντική και κοινωνική ευθύνη, ή αλλιώς βιώσιμη ανάπτυξη, ή ESG (Environment, Society, Governance), τοποθετούνται ολοένα και περισσότερο στο επίκεντρο των παγκόσμιων συζητήσεων, δίνοντας έμφαση στον τομέα του περιβάλλοντος. Οι επιχειρήσεις δεν έχουν πλέον την πολυτέλεια να μείνουν άπραγες. Καθώς οι επιπτώσεις των παγκόσμιων απειλών, όπως η κλιματική αλλαγή, η αποψίλωση των δασών, η απώλεια βιοποικιλότητας και η ατμοσφαιρική ρύπανση, γίνονται όλο και πιο έντονες, οι επιχειρήσεις που φροντίζουν για τη βιωσιμότητα και την ενίσχυση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματός τους, αναλαμβάνουν δράσεις προκειμένου να θωρακίσουν τον οργανισμό τους έναντι των περιβαλλοντικών κινδύνων που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν.


Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και πιο πιεστικά προβλήματα της εποχής μας και οδηγεί τις επιχειρήσεις σε ένα διαφορετικό, καινοτόμο και βιώσιμο τρόπο ανάπτυξης. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, εξελίσσεται σε στρατηγική προτεραιότητα τόσο σε πολιτικό, όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Στο ξεκίνημα της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δεσμεύτηκε για την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, θέτοντας ως στόχο της την επίτευξη μιας κλιματικά ουδέτερης οικονομίας, με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, έως το 2050. Ο στόχος αυτός βρίσκεται στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal) και ευθυγραμμίζεται με τη δέσμευση της ΕΕ για παγκόσμια δράση για το Kλίμα. Βασίζεται στην Παγκόσμια Συμφωνία του Παρισιού (Paris Agreement), και αποτελεί απόδειξη ότι η προστασία του περιβάλλοντος αναγνωρίζεται ως βασική παγκόσμια προτεραιότητα, απαιτώντας την ανάληψη ουσιαστικών δράσεων και διαχέοντας την ευθύνη σε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων μερών, και ιδίως στις επιχειρήσεις.


Θετικό επακόλουθο όλων των παραπάνω, αποτελεί η τάση που παρατηρείται σε μεγάλες εταιρίες παγκοσμίως, να ενστερνίζονται τον στόχο των μηδενικών εκπομπών άνθρακα και να ενσωματώνουν στην στρατηγική τους την ευρύτερη προστασία του περιβάλλοντος. Αναγνωρίζοντας τα πολύπλευρα οφέλη που προκύπτουν από την ανάληψη δράσης, οι επιχειρήσεις προχωρούν αποφασιστικά στα ακόλουθα:

Καθορισμός φιλόδοξων στόχων

Πρωτοπόρες εταιρίες στην Ευρώπη θέτουν φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους, οι οποίοι όχι μόνο συνάδουν με την κλιματική ατζέντα της ΕΕ για μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2050, αλλά στοχεύουν στην εξάλειψη των εκπομπών από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες τους, πριν από την ευρωπαϊκή προθεσμία. Με αυτόν τον τρόπο, καθορίζουν τις τάσεις της αγοράς και ταυτόχρονα επιτυγχάνουν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, επιδεικνύοντας την ηγεσία και την διορατικότητά τους.

Ευθυγράμμιση επιχειρηματικών πρακτικών με διεθνή πρότυπα

Οι εταιρείες που επιδιώκουν την καινοτομία και την πρωτοπορία, ευθυγραμμίζουν τη στρατηγική τους με κορυφαία διεθνή πλαίσια και πρότυπα τα οποία καταγράφουν την επίδραση στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, όπως το Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), το Carbon Disclosure Project (CDP), το Science Based Targets initiative (SBTi), και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξινόμησης (EU Taxonomy), ενώ φυσικά συμμορφώνονται με τη σχετική νομοθεσία. Η υιοθέτηση διεθνών προτύπων και πλαισίων αναφοράς ως βέλτιστη πρακτική, συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση των επιδόσεων των εταιρειών και συνάδει με τις παγκόσμιες τάσεις και τις διαφορετικές αντιλήψεις των ενδιαφερόμενων μερών. Με αυτόν τον τρόπο οι εταιρείες αναδεικνύουν την προτεραιότητα που δίνουν στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ συγχρόνως καθιερώνονται ως πρωτοπόροι στον τομέα αυτό.

Ενσωμάτωση περιβαλλοντικών κινδύνων και ευκαιριών στην επιχειρησιακή στρατηγική

Οι πρωτοπόρες εταιρίες ενσωματώνουν τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που επιφέρει η κλιματική αλλαγή στα επιχειρηματικά τους μοντέλα, και πιο συγκεκριμένα, στη στρατηγική, τη διακυβέρνηση, τη διαχείριση κινδύνων και τη διαδικασία αξιολόγησης της επίδοσής τους. Η ολιστική αυτή προσέγγιση επιτρέπει στις εταιρίες να αυξήσουν την ετοιμότητά τους και να θωρακίσουν τις λειτουργίες τους έναντι των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής. Η ενδυνάμωση των εταιρειών, με ισχυρές πρακτικές που εξασφαλίζουν τη μακροζωία και την επιχειρησιακή βιωσιμότητα, προσελκύει νέους επενδυτές που εντοπίζουν μακροπρόθεσμη αξία στις επιχειρήσεις αυτές.

Ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον

Η προώθηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε εργαζόμενους, πελάτες, προμηθευτές και άλλες ομάδες ενδιαφερομένων μερών είναι μια από τις πλέον σημαντικές τάσεις που έχουν αναπτύξει οι εταιρίες στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρίες αναγνωρίζουν ολοένα και περισσότερο το ρόλο τους στη δημιουργία μιας υπεύθυνης και φιλικής προς το περιβάλλον αλυσίδας εφοδιασμού, καθώς τελικά, επηρεάζει και το δικό τους συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Για αυτό το λόγο, καταβάλλουν προσπάθειες για την επιλογή προμηθευτών που διαθέτουν αξιόπιστες περιβαλλοντικές πρακτικές και σχετικά συστήματα διαχείρισης. Μέσω διαδικασιών και πλατφορμών αξιολόγησης (όπως το EcoVadis), οι εταιρίες ασκούν πίεση στους προμηθευτές τους ώστε να βελτιώσουν τις επιδόσεις και πρακτικές τους σε θέματα διαφάνειας και βιωσιμότητας.

Δημοσιεύσεις περιβαλλοντικών και κλιματικών πρακτικών

Τέλος, οι εταιρείες που επιθυμούν να επιδείξουν την ηγετική τους θέση και το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα προχωρούν ένα βήμα ακόμη και δημοσιεύουν τις στρατηγικές, τους στόχους, τα συστήματα, τους κινδύνους και τις επιπτώσεις τους στο φυσικό περιβάλλον, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα και πλαίσια αναφοράς. Αυτό το επιπρόσθετο επίπεδο διαφάνειας επιτρέπει στις εταιρείες να αναδείξουν την πρωτοπορία και ηγεσία σκέψης και να συνεργαστούν με ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων μερών, ιδίως επενδυτών, προσελκύοντας νέες ή/και επιπρόσθετες πηγές χρηματοδότησης.

Η παγκόσμια αυτή ημέρα περιβάλλοντος, δεν αποτελεί μία ακόμη αναφορά στο παγκόσμιο ημερολόγιο, αλλά συνιστά ημέρα συλλογικής προσπάθειας και ημέρα απολογισμού των δράσεων που έχουμε υλοποιήσει ή σχεδιάζουμε να υλοποιήσουμε, προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Grant Thornton | Insights

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας